Meditation
Skønhed, Kærlighed og Visdom


Home
Meditation
Fuldmåne
Myter og legender
Artikler
Links

Print
FARVEN KARMOISINRØD
Af Anne Sommer


Karmoisinrød er farven for stjernetegnet Skorpionen. Karmoisinrød (karmesin) er en farvebetegnelse, der benyttes om den mørkerøde farve. Det er en stærk, klar og dyb rød farve med et svagt skær af blåt.

Historie
Karmoisin er opstået af arabisk qirmiz og betyder skarlagensrød. Skarlagensrød er dog mere blålig end karmoisinrød. Ordet karmoisin stammer fra spansk cremesin og engelsk crimson.

Farven fremstilles af et kraftigt rødt organisk farvestof, karmin, som udvindes af cochenille- lusen. Det er en skjoldlus, der oprindeligt levede i de subtropiske dele af Sydamerika og Mexico, hvor aztekerne kendte til at bruge dem til farvning, men den er også indført på de Kanariske øer fra Mexico af europæerne, der ville kunne udvinde den sjældne farve selv. Farvningen med karmin stammer helt tilbage fra ægypterne og romerne.

Cochenillelusen er en parasit på kaktusplanter, hvor den lever af fugten og næringsstofferne i kaktussen. Insekterne producerer karminsyre, hvilket holder angribere på afstand. Karminsyre er et ekstrakt fra hunnernes krop, ligesom æg, og den bruges til at producere karmin farve. Karmin bruges primært i kosmetik og fødevarer, tidligere blev den også brugt til at farve tøj.

Religiøs og symbolsk betydning
Crimson er kirkens farve, og kardinaler bærer ofte dragter i lys karmoisinrød. Den symbolske betydning af farven crimson er ilden, og den er forbundet med magt, en farve der står ud fra alle andre. Farven symboliserer guds tilstedeværelse og martyrernes blod, den repræsenterer Pinse, bod og ydmyghed.

Den dyre farvning med karmin, senere cochineal, blev anvendt til at producere farven karmoisinrød. Farvning med karmin skabte farver, der holdt, og de strålende farver blev båret af de rige og skulle ikke forveksles med farven rød, som blev produceret ved at anvende billigere typer af farvning.

Arbejder man med farvemeditation er farven rød forbundet med rodchakret fra fødderne til halebenet. Rød står for begreber som jordforbindelse, etablering, sikkerhed og usikkerhed, og overlevelse.

Karmoisin og purpur er ikke farver i farvespektret men en blanding af rød og blå. Goethe kaldte rød, som er en del af farvespektret, for purpur, selvom han godt vidste at den var blårød. DK nævner også via AAB, at vi endnu ikke kan opfatte den rigtige røde farve. Vores udstyr (de røde tapper i øjnene) er endnu ikke fuldt udviklede. Rød vil blive en del af det næste solsystem.

Karmoisinrød er manifestationen af kærlighed, og den kan udtrykke sig i den smukkeste rosa farve. Nuancen varierer afhængig af kærlighedens natur. Hvis den såkaldte kærlighed er påvirket af hvor meget hengivenhed, man får retur for ens egen 'investering', kan den være mørk, tung og blandet med den brune farve af selviskhed.

Hvis kærligheden er af uselvisk natur, og at man ikke tænker på sig selv, men kun på hvor meget man man kan give og er villig til at ofre for andres skyld, så vil det udtrykke sig i den smukkeste rosa farve. Når denne rosa farve er usædvanlig funklende og med et farveskær af lilla, viser den en mere spirituel kærlighed til menneskeheden.

Følelserne kan vise sig i farveskær af forskellige nuancer af karmoisinrød og rosa. En ren og klar karmoisinrød viser en sund effekt af et almindeligt menneske, hvor en grå-brun nuance viser en selvisk type, mens en ren lys rosa markerer den absolutte uselviske kærlighed, som kun er mulig for et højtudviklet menneske. Farvenuancen strækker sig fra en mørk karmoisinrød for dyrisk kærlighed til den mest udsøgte nuance of en delikat rosa, som den tidlige rødme ved daggry.

Alice Bailey klassificerede i sit system, kaldet De Syv Stråler, mennesker i syv forskellige psykologiske typer, og Den Sjette Stråle af “kærlighed og hengivenhed” repræsenteres af farven rød.

Vor opgave er at transformere den mørke karmoisinrøde farve om til en lys og klar rosa farve.Tilbage til farverne