Meditation
Skønhed, Kærlighed og Visdom


Home
Meditation
Fuldmåne
Myter og legender
Artikler
Links

Print
SHAMBALLA

af Ella Ostermann


Det fortælles, at der i Himalaya findes adskillige hellige dale, som alle kan se, men som kun åbenbarer deres virkelige pragt og hellige betydning for dem, der har et rent hjerte og sand tillid - og det kun hvis tidspunktet er det rette. For os andre ligner dalene almindelige smukke, frodige dale med bakker, træer og floder og omkranset af smukke hvide tinder.

En af disse dale blev verdensberømt i Vesten i 30erne gennem James Hiltons bog ”Shangri-La”, som i bogen og filmen, der blev lavet over den, er en skjult, frodig og isoleret dal, hvor folk lever lykkeligt og bliver flere hundrede år.

Bag denne smukke fortælling skjuler sig legenden om Shamballa, som er den mest betydningsfulde af alle disse skjulte dale, fredens og visdommens evige hjemsted, porten mellem det daglige livs og åndens højere verden:

Midt imellem 32 sneklædte toppe ligger otte riger, arrangeret som en perfekt lotus’ fuldkomne kronblade. I midten af lotussen er en endnu højere bjergkæde, som nogen siger, består af glimtende ren is – der beskytter det inderste rige , Shamballa. I hjertet af dette skjulte rige ligger hovedstaden, Kalapa. Byen er omgivet af skinnende krystalklare bjerge, og kongepaladset er beklædt med guld, koraller, diamanter og andre ædelstene. Symmetrien hersker: syd for Kalapa ligger Sandeltræs parken, som er 12 yojanas (mellem 150 og 200 km), samme størrelse som byen. Mod øst er den mindre Manasa sø, som også er 12 yojanas på tværs, og mod vest den Hvide Lotus sø, som har samme størrelse. Midt i parken er den store Kalachakra mandala, som Kong Suchandra byggede, og guderne og gudinderne i den er lavet af juveler. Den er kvadratisk og siderne er ca. 180 m.

Teknologien i Shamballa er meget avanceret. Paladsets vinduer er også store kraftfulde linser, der kan bruges som teleskoper til at studere og udforske andre verdener. I århundreder har beboerne brugt luftfartøjer og undergrundstog. Desuden har befolkningen i Shamballa perfektioneret deres clairvoyante evner, og de bevæge sig let over lange afstande til fods og har evnen til at materialisere sig eller forsvinde med vilje. Det er praktiske værktøjer, som de bruger i deres arbejde: de er tilfredse med at leve stille liv med studier og meditation, hvormed de beskytter sandheden mod at blive forvansket, efterhånden som den ydre verden bliver mere og mere dekadent og ond.

Der vil være i alt 32 konger, som hver vil regere i 100 år, og i den periode vil forholdene uden for dalen forværres. Den proces er i gang. Menneskene bruger stadig mere krig som et middel til at forfølge deres egne personlige mål, og materialismens ideologi spreder sig til hele verden. Når så engang materialisterne er blevet forenet under en enkelt ond konge og tror, at der ikke er mere at erobre i verden, vil tågerne lette og afsløre Shamballas isklædte fort. Nødens time er kommet og Shamballa vil blive synlig.

Barbarerne vil angribe Shamballa med en stor hær, der har frygtindgydende våben. Så vil den 32. konge af Shamballa, Rigden Jye-po eller Rudra Chakrin, eller i en anden tradition, Kalki, rejse sig med sin hær, forlade sin fredfyldte bjergdal og kæmpe mod de samlede onde kræfter. Det vil blive et forfærdeligt møde. Verden som vi kender den vil blive tilintetgjort, ikke en sten, ikke et bjerg, ikke et træ, ikke et dyr eller et spor af liv vil blive tilbage. Og når så alt det onde er overvundet, vil en ny gylden tid begynde.

Også i Hinduismen ses vor tid som en ond tidsalder, kaliyuga, hvor vi har mistet de foregående tiders stolte sandhed og retfærdighed, satyuga. At det ville ske blev forudset for længe, længe siden i Vishnu Purana skrifterne:

Rigdom og fromhed vil mindskes dag for dag, indtil verden er helt fordærvet. Så vil kun ejendom betyde noget; rigdom vil være den eneste kilde til hengivenhed; begær vil være det eneste der forbinder kønnene; falskhed vil være det eneste middel til at få succes i retssager; og kvinder vil blot være emner for sanselig tilfredsstillelse. Jorden vil kun blive æret for sine mineralske ressourcer.

Ved afslutningen af denne kaliyuga vil Vishnu komme i sin tiende og sidste inkarnation. Han vil komme som Kalki, enten i form af en mand med hestehoved eller som en krigerkonge på en hvid hingst, fra Shamballa for at tilintetgøre de onde på jorden. Han vil genoprette retfærdigheden på jorden, og folk vil blive vækket og deres sind blive som klare som krystal.

Dette er en af legenderne om Shamballa, men hvor ligger Shamballa? Hvis det ikke er inden i jorden, er det måske i et af de mest øde og fjerneste områder af Centralasien, hvor kun ganske få mennesker, som ikke er født i de civilisationer som har levet og lever der, nogensinde har sat deres fod. Måske ligger Shamballa der skjult af høje utilgængelige bjerge med dybe kløfter og forræderiske ørkner til at beskytte sig mod ubesindige ubudne gæster?

Frit fortalt efter Susan Höiviks bog ”Born in Nepal”Tilbage til legender