Vælg en side

Farven blå

Skrevet af Anne Sommer

Farven blå

tjernetegnet Skyttens farve er blå, stærk blå, knaldblå eller urblå. Det er en kraftig, varm og fyldig blå farve. Knaldblå er et typisk navn for denne farve, og navnet understreger, at farven er af stor farvestyrke, altså at den er meget kraftig blå.

Historie

Knaldblå repræsenterer også urblå, og ved urblå forstås den blå kulør, som hverken er grønlig eller rødlig. Knaldblå svarer også til benævnelsen ultramarin blå. Ægte ultramarin blev oprindeligt fremstillet af den blå sten, lapis lazuli (mineralet lazurit). Ultramarin kommer af latin ultramarinus, hinsides havet, idet mineralet i oldtiden blev bragt over havet fra Asien. Den opfattes som en stærk farve svarende til ultra blå eller dybblå.

En af de fineste præstationer i historien er udviklingen af det kinesisk porcelæn, og dens blå farve kan sammenlignes med den blå safir, som er kendetegnet af intense lysstyrke. Ædelstenen Safirs farve er knald blå, men kan også have en transparent lys nuance af blå, himmelblå eller azurblå. Vi kender også den blå farve fra det kongelige porcelæn i Danmark.

Farvepsykologi

Blå symboliserer ro, eftersænksomhed, fordybelse og meditation, men den står også for intellekt, viden og forståelse, og det er en kongelig farve.

Blåt er forbundet med den indigo blå farve og derfor til sjælen, og det perfekte menneske omtales også primært som blåt. Blå er farven for det højere mentale plan. Hals centret er sølvblåt, primært blåt.

Blå har altid været åndens farve, symbolet på kontemplation (beskuelse), bøn, himlen og himmerriget.

Man kan stille sig spørgsmålet, hvorfra den skyfri himmel får sin blå farve. Lyskilden er solen, hvis lys undergår en såkaldt spredning under passagen gennem lufthavet. En del af lysmængden spredes og kommer til os fra himmelhvælvingen som et jævnt strømmende lys. Dette lys er rigere på blåt lys end det direkte sollys. Spredningen sker som en følge af luftmolokylernes vekslende tæthed, når de under deres hastige bevægelser snart kommer nær hinanden, snart fjerner sig fra hinanden. Den støvfri, vanddråbefri luft giver den klareste blå himmelfarve. Når fjerne bjerge eller skove i stedet for at se sorte eller grå ud tegner sig lyseblå, så er det himlens blå lys, der sænker sig imellem dem og os. Når solens lys morgen og aften i klart vejr bliver særlig gyldent, beror det på, at lysbundterne undervejs bliver blåfattige ved spredningen.

Blå og indigo forveksles ofte, eller opfattes som den samme farve. Men de kan også opfattes som det første og det andet aspekt, det maskuline og feminine, det positive og negative (modtagelige), de aktive og passive energier, og i naturen repræsenteres de måske for os som den blå farve om dagen og som indigo om natten. Vor levende jord viser os dagligt denne duale natur, den ene eksisterer ikke uden den anden. Den blå stråle kan derfor forbindes med første stråle og indigo med den anden stråle. Kærlighed og visdom er det duale udtryk af det første og det andet aspekt.