Vælg en side

Et samfund ikke er tjent med at blive styret af kun det ene køns kvaliteter. En fugl kan heller ikke flyve med kun en vinge, og et menneske ikke gå med kun et ben.

Til Zulu Awards i år italesatte Sofie Linde det store skift, der er ved at ske i os mennesker og i verden. Vi får så mange hints om, at vi skal vænne os til en ny virkelighed, ikke mindst af Covid 19. Sofie Lindes tale mindede os om at ’gudinden’ endelig er på vej tilbage. At hun vender tilbage kan ses på den udbredelse bevægelser som Climate Change og Me Too har fået.

I alt for mange år har kvinder og deres kvaliteter været undertrykt. Det er lidt skræmmende at vi stadig i 2020 skal høre om sexchikane, om magtfulde mænd, der tror at (unge) kvinder bare er objekter. Om at de må finde sig i at blive behandlet som kvinder i årtusinder er blevet. At mænd bruger deres magt på den måde er tankevækkende og skræmmende.

“Sophias døtre tager ikke magten med våben og vold.

Sofie Linde og alle de andre kvinder, der nu modigt står frem, fordi de har været udsat for sexchikane, er alle veluddannede og har en position. Derfor bliver deres stemmer hørt. Og det er vigtigt, at de går forrest!

Mange kvinder, der er udsat for det samme, står ikke frem, for de ved at ingen vil lytte til dem. Derfor hviler der et stort ansvar på Sofie Lindes og andre kendte kvinders skuldre.

Me too bevægelsen må ikke gå i stå. Det er vigtigt at kvinderne – og de feminine kvaliteter – bliver mere synlige og værdsat. Verden har hårdt brug for dem!

Alt for længe har det ene køn og dets kvaliteter styret verden. Nu er tiden kommet til, at de to køn skal blive ligeværdige. MEN, men… det kræver at kvinderne – og de feminine energier – befrier sig selv. Som filosoffen Hegel sagde, så kan herren ikke befri slaven, kun slaven kan befri sig selv – og dermed i virkeligheden også herren.

Sophias døtre tager ikke magten med våben og vold. De bygger en bevægelse man kan vælge at slutte sig til, og som bliver magnetisk og tiltrækkende, fordi den har en sag, der angår hele menneskeheden.

Me Too og Climate Change er feminine bevægelser, som handler om at bringe de feminine energier i spil. Og vi ser nu også i Hviderusland, hvordan kvinderne danner ring om mændene, så politiet ikke kan anholde dem. Det er også interessant, at det i Hviderusland er tre kvinder, der står i spidsen for protestbevægelsen.

Indtil nu har maskuline kvaliteter som magt, styrke, målrettethed, ekskludering og afgrænsning styret alt for meget. Men den går ikke længere. Nu må disse kvaliteter balanceres med feminine energier som samarbejde, forståelse, inkludering, beskyttelse, omsorg, accept og tolerance.

Vi er på vej, men der er lang vej endnu før de feminine kvaliteter bliver honoreret på samme måde som de maskuline, også lønmæssigt!

Der har i mange år løbende været tiltag, men i lille Danmark er Sofie Lindes mod og naturlige ligefremme ærlighed en gave til alle mænd og kvinder. Verden kan ikke blive et bedre sted uden mod, ærlighed og åbenhed – og begge køns kvaliteter. Og så hedder hun ovenikøbet det samme som gudinden – Sophia.