Vælg en side

Farven indigo

Skrevet af Anne Sommer

Farven indigo

Vor jord har en blå himmel, indigoblå, som den dybe midnatsblå nattehimmel kun oplyst af stjerner. Indigo har en opløftende virkning, og når man kigger op i himlen, bliver ens sind let og ubegrænset. Indigo er luftig og udvidende og fremkalder en uforlignelig følelse af velvære. Indigo minder om afstand og repræsenterer mørket. Det er derfor også logisk, at gul er dens modsætning, komplementærfarven til indigo.

Indigo er nuancen i farvespectret mellem blå og violet, den kaldes også ultramarine eller kongeblå. Cowboybukser er traditionelt farvet med indigo, og farven ligner en blanding af blå og rød i den fuldfarvede version. Det skyldes, at den blå farve er så ekstremt dyb, at den grænser til ultraviolet, og derved kommer den blå farve til at se rødlig ud. Farvespændet i indigo går fra en dyb, nærmest purpurmørkeblå i den gennemfarvede mørke ende, til en sart, bleg, prøjserblå tone i den lyse ende. Indigo er tilbøjelig til at have et farveskær af mange farvenuancer, og den er summen af alle farver.

Menneskets øjne er relativt ufølsomme overfør farvetonerne mellem blåt og violet, hvor indigo findes, og mange kan ikke skælne indigo fra blåt og violet.

Bladene af indigoplanten indeholder et glycosid, som ved gæring danner indigoblå. Den udkonkurrerede helt Farve-Vajd, Isatis tinctoria, som gav farven indigoblå.

Historie

Indigo er et blåt plantefarvestof, der gennem årtusinder har været benyttet til tøjfarvning, og det blev udvundet af forskellige arter af planten Indigofera. Ordet indigo betyder ”farven fra Indien”. Í Indien var de ældst kendte centre for farvning med indigo, og de var leverandører af farven til Europa så tidligt som i den Græsk-Romerske periode. Forbindelsen til Indien ses i det græske ord indikon, som betyder farve. Indigo har også været brugt til indfarvning af mumiers klæder i Egypten.

I mange århundrede var indigo udvundet organisk af Indigofera planten den eneste tilgængelige udgave af farven. Den kostbare krystal lapis lazuli gav en intens blå, men den var for dyr at fremstille. Det var den specielle blå farve, som blev brugt til at male kjolen på de tidlige Madonna malerier, og farven fortalte om hendes ophøjede stand.

I Tyskland blev der i en periode fremstillet indigoblå klæder af planten Vajd. Efter 24 timers farvebade om søndagen lå ulden i luften hele mandagen, før den ved iltning blev blå. Heraf udtrykket ‘at holde blå mandag’.

Indigo var en af de sværeste farver at fremstille syntetisk. Den blev først fremstillet i 1880, men der gik næsten 20 år, før man fandt en effektiv syntetisk produktionsmetode.

Egenskaber

Indigo står for tolerance, samhørighed, opfattelsesevne, kyndighed og logik, og den kan buges til avanceret, dybdegående, videnskabelig og filosofisk forskning. Indigo er god for meditation, og den relateres til interessen for religion, intens spiritualitet og intuition. Indigo kan anvendes, når man ønsker indre kommunikation og ensomhed, den gør det muligt at træde uden for hverdagen for at se på et problem på en ny måde. ‘Indigo børn’ siges at have en dominerende indigo blå aura.

Indigo symboliserer et mystisk grænseland af visdom, selv-mestren og åndelig erkendelse. Mens blå er farven for kommunikation med andre, vender indigoblå indad og forøger personlige tanker, dyb indsigt og forståelse. Mens blå kan være hurtig, er indigo næsten øjeblikkelig. Opfindere bruger indigo til inspirationer, der synes at komme ‘ud af den blå luft’.

I Alice A. Baileys system, De Syv Stråler, klassificeres mennesker i syv forskellige psykologiske typer, og Den Anden Stråle for Kærlighed og Visdom repræsenteres af farven indigo.

Det tredje øje

Indigo bruges til symbolsk at repræsentere pandechakraet (sanskrit: Ajna Chakra), der siges at inkludere ”det tredje øje”, også kendt som det indre øje. Det placeres ved et punkt på panden omtrent mellem øjenbrynene, og det er sædet for vores tankevirksomhed og de mentale og abstrakte ideer, som går gennem bevidstheden. Når det aktiveres rigtigt, medfører det en højere form for clairvoyance, intuition og spirituel viden. Indigo, mørk og klar, giver en religiøs følelse, der åbner døren til det underbevidste og symboliserer broen mellem den endelige og uendelige verden.

Den indigo kosmiske stråle tiltrækkes og cirkulerer ved hjælp af chakraet bag panden, og den siges at kontrollere pineal-kirtlen og rense blodomløbet. Den hjælper ligesom den orange stråle med at udvide sindet, og frigøre det for frygt og hæmninger. Pineal-kirtlen indvirker på menneskets nervøse, mentale og psykiske pontielle styrke. Indigo strålen har betydning for syn, hørelse og smag.

Indigo er måske, den mest vanskelige af alle farver at visualisere korrekt, men gennem vedvarende bestræbelser vil døre til det ubevidste blive åbnet, og længe begravede minder kan dukke op, for indigo er farve-broen mellem det jordiske og det guddommelige, den er universel. Farven symboliserer Gud skjult i Mary, mennesket omsluttet af Gud.

Indigo eller blå-grøn er balancerende farver og farverne for Vægtens stjernetegn.