Vælg en side

Farven Violet

Skrevet af Anne Sommer

Farven violet

Violet er den højst vibrerende farve i farvespektret, som vi kan opfatte i detaljer.

Det er en transformerende farve, og den er involveret i de mest avancerede faser i spirituel udvikling. Det er den syvende farvestråle, og syv er tallet, der betegner transformation.

Violet kan defineres, som de lilla toner, der mest er blå, blå-lilla, men den kan også være ekstrem blå, indigoblå grænsende til ultraviolet.

Violet er en sekundær farve skabt ved at blande de to primære farver rød (materie) og blå (ånd). Processen med at transformere det lavere menneske til det højere er altid ledsaget af megen møje, så den mørkere tone (lilla) forbindes ofte med smerte og sorg. Når transformationsprocessen er fuldført bliver man ‘konge’, royal purple.

Violet indgår som en selvstændig farve i spektret og er komplementærfarven til gul. Violet er en feminin energi.

Violet står for troværdighed, loyalitet og ansvarlighed.

Violet giver iderigdom, inspiration, transformation og selvstændighed. Den er en stemningsfuld, melankolsk, meditativ og mystisk farve.

Violet er nostalgiens og erindringens farve og kan symbolisere sublimering og resignation. Det er formidlingsfarve mellem kærlighed og visdom.

Violet kan give en følelse af længsel og uro og kan derfor fremme nervøsitet, uro, depression men også intuition og åndelige tanker.

Violet er vældig effektiv ved kredsløbsforstyrrelser og hjerteuro og kan anvendes med forsigtighed til beskyttelse. Grunden til forsigtighed ligger i æterlegemet, som responderer meget voldsomt på den violette farve.

De lyse violette farver kan virke afslappende, mens de mørke nuancer kan virke trættende for øjnene, derfor bør violet anvendes med omtanke og forsigtighed. Violet er i kraft af rød og blå, som er kold og varm blevet neutral. Violet er let påvirkelig af de omgivende farver, og violet kan derfor virke både kold og varm alt efter, hvilken farve den ligger op af.

Pineal-chakraets farve er indigo-violet, som repræsenterer indsigt og intuition, men også blafrende uro. Dette chakra (og dermed farven) sættes i forbindelse med clairvoyance. Clairvoyante mennesker siger, at de ved at observere auraen via deres tredie øje kan rapportere, at mennesker, der praktiserer okkultisme ofte har en violet aura.

Indigo er en violet-mørkeblå farve der udvindes af planten Indigofera Anil. Ordet indigo betyder ‘farven fra Indien’ og er fundet på mumiers klæder i Egypten. Den først registrerede anvendelse af farvenavnet violet var i England i 1370. I kinesisk malerkunst repræsenterer farven violet universets harmoni på grund af dens kombination af rød (yang) og blå (yin).

Lilla er også en blanding af rød og blå, og nuancen afhænger af styrken og renheden i farvepigmenterne, og den lilla tone kan også svinge i hvidhed, sorthed og kulør.

I oldtiden skulle farven lilla udvindes af purpursnegle, og processen var så lang og kostbar, at kun de rigeste havde råd til at smykke sig med lilla, derved fik farven et royalt skær. Purpur, som er en variant af violet, var farven på kejsernes pragtkåber.

Engang var lilla symbolet på pomp og pragt, og rigdommens farve. Af uforklarlige årsager gik den katolske kirke den stik modsatte vej, de anvendte lilla som bodsfarven. Ved begravelser og dødsmesser klædte katolske præster sig i lilla, som derved overtog den sorte farves symbolik. I kirken anvendes violet i fastetiden, nytårsaften, skærtorsdag og store bededag.

Violet repræsenterer spiritualitet og er forbundet med offer, og farven forbindes med bod, anger og selvransagelse. Violet symboliserer ophøjede spirituelle kræfter. Violet er Kristus passionsfarve. Frelseren bærer en violet kappe. I den katolske kirke står violet også for kongemagt og guddommelighed.

I Hinduismen anvendes violet til at symbolisere det syvende chakra, kronechakra. I de opstigende mestres undervisning baseret på Teosofien, anvendes farven violet til den opstegne mester St. Germain.

I Alice Baileys bøger beskriver hun systemet kaldet De Syv Stråler, som klassificerer mennesker i syv forskellige metafysiske og psykologiske typer. Den Syvende Stråle for Ceremoniel Orden repræsenteres af farven violet. Mennesker, som er denne psykologiske type siges at være på den Violette Stråle.

Violet er en syntetisk stråle og har forbindelse til formen, og den skaber syntesen mellem Deva og menneskeriget

– og violet er farven for krebsens tegn!