Vælg en side

Farven karmoisinrød

Skrevet af Anne Sommer

Farven karmoisinrød

Karmoisinrød er farven for stjernetegnet Skorpionen. Karmoisinrød (karmesin) er en farvebetegnelse, der benyttes om den mørkerøde farve. Det er en stærk, klar og dyb rød farve med et svagt skær af blåt.

Historie

Karmoisin er opstået af arabisk qirmiz og betyder skarlagensrød. Skarlagensrød er dog mere blålig end karmoisinrød. Ordet karmoisin stammer fra spansk cremesin og engelsk crimson.

Farven fremstilles af et kraftigt rødt organisk farvestof, karmin, som udvindes af cochenille- lusen. Det er en skjoldlus, der oprindeligt levede i de subtropiske dele af Sydamerika og Mexico, hvor aztekerne kendte til at bruge dem til farvning, men den er også indført på de Kanariske øer fra Mexico af europæerne, der ville kunne udvinde den sjældne farve selv. Farvningen med karmin stammer helt tilbage fra ægypterne og romerne.

Cochenillelusen er en parasit på kaktusplanter, hvor den lever af fugten og næringsstofferne i kaktussen. Insekterne producerer karminsyre, hvilket holder angribere på afstand. Karminsyre er et ekstrakt fra hunnernes krop, ligesom æg, og den bruges til at producere karmin farve. Karmin bruges primært i kosmetik og fødevarer, tidligere blev den også brugt til at farve tøj.

Historie

Indigo er et blåt plantefarvestof, der gennem årtusinder har været benyttet til tøjfarvning, og det blev udvundet af forskellige arter af planten Indigofera. Ordet indigo betyder ”farven fra Indien”. Í Indien var de ældst kendte centre for farvning med indigo, og de var leverandører af farven til Europa så tidligt som i den Græsk-Romerske periode. Forbindelsen til Indien ses i det græske ord indikon, som betyder farve. Indigo har også været brugt til indfarvning af mumiers klæder i Egypten.

I mange århundrede var indigo udvundet organisk af Indigofera planten den eneste tilgængelige udgave af farven. Den kostbare krystal lapis lazuli gav en intens blå, men den var for dyr at fremstille. Det var den specielle blå farve, som blev brugt til at male kjolen på de tidlige Madonna malerier, og farven fortalte om hendes ophøjede stand.

I Tyskland blev der i en periode fremstillet indigoblå klæder af planten Vajd. Efter 24 timers farvebade om søndagen lå ulden i luften hele mandagen, før den ved iltning blev blå. Heraf udtrykket ‘at holde blå mandag’.

Indigo var en af de sværeste farver at fremstille syntetisk. Den blev først fremstillet i 1880, men der gik næsten 20 år, før man fandt en effektiv syntetisk produktionsmetode.

Egenskaber

Indigo står for tolerance, samhørighed, opfattelsesevne, kyndighed og logik, og den kan buges til avanceret, dybdegående, videnskabelig og filosofisk forskning. Indigo er god for meditation, og den relateres til interessen for religion, intens spiritualitet og intuition. Indigo kan anvendes, når man ønsker indre kommunikation og ensomhed, den gør det muligt at træde uden for hverdagen for at se på et problem på en ny måde. ‘Indigo børn’ siges at have en dominerende indigo blå aura.

Indigo symboliserer et mystisk grænseland af visdom, selv-mestren og åndelig erkendelse. Mens blå er farven for kommunikation med andre, vender indigoblå indad og forøger personlige tanker, dyb indsigt og forståelse. Mens blå kan være hurtig, er indigo næsten øjeblikkelig. Opfindere bruger indigo til inspirationer, der synes at komme ‘ud af den blå luft’.

I Alice A. Baileys system, De Syv Stråler, klassificeres mennesker i syv forskellige psykologiske typer, og Den Anden Stråle for Kærlighed og Visdom repræsenteres af farven indigo.

Det tredje øje

Indigo bruges til symbolsk at repræsentere pandechakraet (sanskrit: Ajna Chakra), der siges at inkludere ”det tredje øje”, også kendt som det indre øje. Det placeres ved et punkt på panden omtrent mellem øjenbrynene, og det er sædet for vores tankevirksomhed og de mentale og abstrakte ideer, som går gennem bevidstheden. Når det aktiveres rigtigt, medfører det en højere form for clairvoyance, intuition og spirituel viden. Indigo, mørk og klar, giver en religiøs følelse, der åbner døren til det underbevidste og symboliserer broen mellem den endelige og uendelige verden.

Den indigo kosmiske stråle tiltrækkes og cirkulerer ved hjælp af chakraet bag panden, og den siges at kontrollere pineal-kirtlen og rense blodomløbet. Den hjælper ligesom den orange stråle med at udvide sindet, og frigøre det for frygt og hæmninger. Pineal-kirtlen indvirker på menneskets nervøse, mentale og psykiske pontielle styrke. Indigo strålen har betydning for syn, hørelse og smag.

Indigo er måske, den mest vanskelige af alle farver at visualisere korrekt, men gennem vedvarende bestræbelser vil døre til det ubevidste blive åbnet, og længe begravede minder kan dukke op, for indigo er farve-broen mellem det jordiske og det guddommelige, den er universel. Farven symboliserer Gud skjult i Mary, mennesket omsluttet af Gud.

Indigo eller blå-grøn er balancerende farver og farverne for Vægtens stjernetegn.